Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@16:02:59 GMT

حدیث طیر منسوب به کدام امام است؟/ متن حدیث طیر

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۷۰۸۴۹

حدیث طیر منسوب به کدام امام است؟/ متن حدیث طیر

خبرگزاری آریا -

بسیاری از روایات اهل سنت اعتبار حدیث طیر را تایید نموده اند
مطالعات بر روایات و احادیث نشان می دهد که در بسیاری از گفته ها، پیامبر اسلام صلی الله، حضرت علی علیه السلام را به عنوان فردی برتر معرفی نموده است. حدیث طیر نه تنها در میان علمای شیعه اعتبار دارد بلکه بین برخی علمای اهل سنت نیز دارای اعتبار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


یکی از مهمترین احادیث که برتری امیرالمومنین علیه السلام را بر تمامی خلایق ثابت می کند، حدیث طیر می باشد؛ به طوری که در مورد اعتبار این حدیث باید بدانید نه تنها علمای شیعه بلکه در بسیاری از مواقع علمای اهل سنت نیز این حدیث را تایید می کنند. حال جهت اطلاع بیشتر از حدیث طیر بهتر است در ادامه با ما همراه باشید.
متن حدیث
إنَّ النَّبِی(ص) کانَ عِندَهُ طائِرٌ، فَقالَ: اللَّهُمَ ائتِنی بِأَحَبِّ خَلقِک إلَیک؛ یأکلُ مَعی مِن هذَا الطَّیرِ. فَجاءَ أبو بَکرٍ، فَرَدَّهُ، ثُمَّ جاءَ عُمَرُ، فَرَدَّهُ، ثُمَّ جاءَ عَلِی، فَأَذِنَ لَهُ.
برای پیامبر(ص) مرغی آورده شده بود. پیامبر فرمود: خدایا! محبوب‌ترین خلق خود را نزد من بفرست تا از این مرغ بخورد. پس ابوبکر آمد، ولی پیامبر او را نپذیرفت. بعد عمر آمد، او را هم نپذیرفت، ولی وقتی علی آمد، اجازه فرمود داخل شود.
حدیث طیر چیست ؟
مطالعات بر روایات و احادیث نشان می دهد که در بسیاری از گفته ها، پیامبر صلی الله، حضرت علی علیه السلام را به عنوان فردی برتر معرفی نموده است. در این بین یکی از معتبرترین روایات که ثابت کرده حضرت علی علیه السلام از تمامی خلایق برتری دارند حدیث طیر می باشد. این حدیث به گونه ای است که وقتی یک مرغ بریان برای پیامبر به عنوان هدیه آورده شد ایشان دست به دعا بردند و خواستند که محبوب ترین مخلوق نزد ایشان آمده و با ایشان غذا نوش جان کند‌. در اینجا عایشه و حفصه که شاهد ماجرا بودند به پدران خود خبر دادند تا سریعا خودشان را به پیامبر برسانند و با هم سفره شدن با پیامبر به این مقام ارزشمند دست پیدا کنند.
که با این وجود ابتدا ابوبکر آمد و درخواست داخل شدن نمود که پیامبر او را نپذیرفت و سپس عمر آمد و او هم نزد پیامبر پذیرفته نشد، اما سومین نفر حضرت علی علیه السلام بود که درخواست ورود را داشت و پیامبر اجازه داخل شدن به او را داده که این امر نشان دهنده برتری حضرت علی علیه السلام بر دو نفر قبل از خود و حتی همه موجودات می باشد.
اعتبار حدیث طیر
در خصوص اعتبار حدیث طیر باید توجه داشته باشید که این حدیث تنها توسط علما و محدثین شیعه گفته نشده بلکه بسیاری از روایات اهل سنت نیز اعتبار حدیث طیر را تایید نموده اند و در کتاب های زیادی بیان کردند که حدیث طیر بدون شک نشان دهنده این بوده که علی علیه السلام جزو محبوبترین آفریدگان در نزد خدای یکتا می باشد. از طرفی لازم است بدانید این حدیث طیر از سوی تعداد زیادی از صحابه نقل شده است که مضامین نزدیک به هم داشته و این امر خود نشان دهنده اعتبار حدیث می باشد.
در بیان اعتبار این حدیث، چنین ذکر شده است که 90 تن از راویان، این حدیث را از طریق انس بن مالک روایت کرده‌اند.

حدیث طیر برتری امیرالمومنین علیه السلام را نشان می دهد
اولویت حضرت علی طبق گفته متکلمان
با توجه به اینکه در طی سالها همیشه حدیث طیر یکی از برگ‌ های برنده نزد متکلمان شیعه برای امامت و خلافت حضرت علی بوده است مشاهده می شود که در گفته این متکلمان همچون شیخ مفید و سید مرتضی برای اولویت حضرت علی از این حدیث بسیار استفاده شده است. به طوری که شیخ مفید ذکر کرده این حدیث دلالت بر محبوبیت حضرت علی نزد خداوند داشته و با وجود اینکه محبت خداوند از روی هوا و هوس نمی باشد پس این امر ریشه در حقانیت و برتری امیرالمومنین دارد، با این حال طبیعتاً کسی که ارزش کمتری از امیر مومنان داشته باشد نمی تواند بعد از پیامبر به خلافت برسد.
همچنین سید مرتضی نیز سخنان شیخ مفید را به بیان دیگر توضیح داده و گفته است که محبوب ترین خلق در پیش خداوند اجر و ثواب بیشتری از همه داشته و عمل خیر و عبادات و برتری های بیشتری دارد و به گفته سید مرتضی همین مسئله دلیلی محکم بر اولویت حضرت علی نسبت به تمام مردم به جز پیامبر می باشد. علاوه بر این متکلمان، اسلام شناسان بلند مرتبه دیگری نیز در استدلال های کلامی خود در مورد این حدیث بیاناتی ذکر نموده اند.

برخی از عالمان درباره حدیث طیر کتابهایی تالیف کرده اند
آثار مرتبط با برتری امام علی
در خصوص حدیث طیر، لازم است بدانید که برخی از عالمان سنی و شیعه کتاب‌ هایی تالیف نموده اند که عبارتند از آثار ابوجعفر جریر طبری، حافظه ابوالعباس عقده کوفی، حاکم نیشابوری شافعی، حافظ ابوطاهر حمدان، ابوبکر مردویه اصفهانی، ابونعیم اصفهانی، میر حامد حسین لکهنویی و .... همچنین جالب است بدانید برخی از شعرا این حدیث را به صورت نظم درآورده اند که سید حمیری یکی از این شعرا می‌ باشد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۷۰۸۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مذاهب اسلامی برای کسب فیض به محضر امام صادق(ع) شرفیاب می شدند/ امام صادق(ع) مورد تأیید تمام مذاهب اسلامی هستند

آیت الله میرزاحسین احمدی فقیه یزدی استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب امام صادق علیه الاسلام را دارای رابطه قوی با جهان اسلام دانست و اظهار داشت: در بین امامان معصوم صلوات الله علیهم اجمعین، امام صادق علیه السلام در زمانی واقع شدند که برای یک گفت وگوی علمی بعد امام باقر علیه السلام به شکلی شرایط به وجود آمد که هر کدام از علمای سایر مذاهب با مراجعه به حضرت ضمن کسب تکلیف، سؤال علمی خود را مطرح می کردند که این آمد و شدها با واسطه و یا بی واسطه صورت می گرفت.

آیت الله احمدی فقیه یزدی، افزود: ایشان دارای شاگردان متعددی در رشته های گوناگون بودند؛ به خصوص در مباحث علمی و قرآنی و تسلط بر روایات پیغمبر اسلام و امیرالمومنین علیه السلام دارای تبحر بودند، حضرت امام صادق علیه السلام در این موقعیت و جمعیتی که برای کسب علم و دانش آماده شده بودند، رابطه قوی با جهان اسلام داشتند و به خصوص با کسانی که مجاور بودند ارتباط برقرار می کردند و کسب فیض می بردند من جمله اهل سنتی که هنوز استقراء قوی نداشتند و در عین حال نظر حضرت را جامع تر و غالب تر می دانستند و کسانی که به مسجد می آمدند و مسئله خود را خدمت مطرح می کردند ایشان کاملا توضیح می دادند و صحت و غلط بودن را با استنباط به قرآن و روایات پیغمبر اسلام صلوات الله علیه بیان می نمودند.

وی ادامه داد: گاهی برای گرفتن تأییدیه خدمت حضرت شرفیاب می شدند زیرا سخن امام صادق علیه السلام برای آنان مهم بوده است؛ البته در بین مردم، افراد معاندی بودند که تحریک می شدند و با ایجاد ترس و وحشت بین مردم، باعث جلوگیری از مراجعه افراد به منزل امام می شدند اما مردم ایشان را رها نمی کردند و به هر نحوی با واسطه یا بی واسطه خود را به امام می رساندند.

این عالم شیعه، تصریح کرد: سیطره و عظمت علمی حضرت امام صادق علیه السلام آنقدر وسیع شده بود که به اکناف و اطراف منتقل شده بود و همگان همراهی می کردند و می پذیرفتند. دشمنی هایی صورت می گرفت که حضرت نیز کمال تقیه را در مواردی که لازم بود انجام می دادند و هم توصیه به افراد مرتبط می کردند هم خود مراقبت انجام م دادند. می دانید تقیه صحیح را امام از آباء و اجداشان نقل می کنند که در روایت این گونه ذکر شده است؛ حضرت علی بن الحسین علیه السلام می فرمایند: تقیه به این معنا است که روایات ما صعب و مستصعب است غیر از نبی و یا ملک مقرب و یا مؤمنی که "امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ لِلْإِيمَانِ"؛ نمی شود این را به هر کسی رساند.

وی عنوان کرد: این اخبار و احادیث که می رسید، در واقع به این معنا بوده است که علم را نمی توان به هر کسی آموخت زیرا آن علم را باید تقیه کرد و به اهلش آموخت، و این تعلیم به شکل تقیه در زمان امام صاق علیه السلام آنچنان رواج پیدا کرد که هر کسی هرحرفی را به امام نسبت نمی داد، بعد از اینکه مطمئن می شدند بر موازین درستی می باشد این انتساب را مطرح می کردند.

وی در پایان تأکید کرد: به همین جهت شاید بیشترین روایاتی که تاکنون در دست است از امام صادق علیه السلام ثبت و ضبط شده است و به این دلیل که کسانی که در محضر ایشان بودند ثبت و ضبط می کردند. اکنون در آستانه شهادت آن بزرگوار عرض کنم که، کل منابع علمی که از ایشان رسیده در غیر از منابع شیعه است، در مذاهب اسلامی دیگر نیز مشهور و فراوان می باشد.
 
انتهای پیام/
 
 
 

دیگر خبرها

  • مذاهب اسلامی برای کسب فیض به محضر امام صادق(ع) شرفیاب می شدند/ امام صادق(ع) مورد تأیید تمام مذاهب اسلامی هستند
  • مشهد در سوگ ششمین ولی مسلمین/عطر شهادت در اجتماع صادقیون پیچید
  • شهر مقدس قم، سوگوار شهادت امام صادق (ع)
  • شهر مقدس قم، سوگوار شهادت امام صادق (ع) 
  • لرستان؛ سیاهپوشِ اختر ششم
  • سالروز شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری
  • سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)
  • ردپای انگلیسی‌ها در حدیث امام صادق (ع)/ ساخته‌های ذهنی یک منبری
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • امام صادق (ع) شاکله اندیشه دینی را بنا نهاد