Web Analytics Made Easy - Statcounter

«گزیده‌ای از نیایش‌های حضرت علی (ع)»

گزینش و ویرایش: دکتر محمود مهدوی دامغانی

مترجم: کمال الدین غراب

ناشر: علمی و فرهنگی، چاپ اول 1398

236 صفحه؛ 35000 تومان

 

****

 

این رسم آدمی است که هنگام نیاز دست به سوی پروردگار دراز می‌کند، حتی آنانکه در زمره دین باوران نیستند در لحظاتی که دستشان از همه جا کوتاه شده، به ندای درونی خود پاسخ داده و ناخودآگاه روبه درگاه خداوند می‌آورند و با این نیاز خود را و خواسته‌شان در در چهارچوب دین معنا می بخشند چرا که نیایش خداوند تنها در حوزه دین قابل تعریف است و از این منظر بازگو کننده یک نیاز عمیق و غیر قابل انکار است و بزرگانی همچون مولانا آن را یکی از بهترین راه های تعالی انسان و قرب الهی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خداوند در آیاتِ گوناگونی از قرآن کریم به روشنی برآوردن نیازِ نیازمندان را بشارت داده است. اما هر راهی رسمی دارد و هر وصلی نیازمند مقدماتی است. اگر قرار است آدمی به لطف پروردگار حاجت روا شود، نیازمند پرستش و نیایش است. در آیه پنجاه و پنجم سوره اعراف آمده: «پروردگار خود را با زاری و آرام فرا خوانید» و یا خطاب به پیامبر اکرم (ص) در آیه دویست و پنجاهم سوره اعراف آمده «خدای خود را در دل خویش همراه با بیم زاری و بدون صدای بلند فراخوان.»

حضرت امیر (ع) به کثرت نیایش و نیز بی تابی در هنگام دعا در میان ائمه و معصومین، شهره بوده اند. در این زمینه روایات و احادیث بسیاری نقل شده است که جملگی بر انقلاب احوال و تضرع و زاری به درگاه خداوند حکایت دارند. چنانکه امام محمد باقر (ع) از پدر بزرگوار خویش (که او نیز به کثرت دعا و مناجاتش شناخته می شود)، نقل کرده در مواقع خاص که از زیادت دعا رنگ رخساره‌اش دگرگون می شد، از او کتابهای دعای جدش امیرالمومنین (ع) طلب می کرده و با اندوه در آرزوی برخورداری از عباداتی با کیفیت  نزدیک به این حضرت بوده است.

نیایش‌های علوی، چه آنها که برگرفته از خطبه‌های حضرت امیر در نهج البلاغه بوده‌اند و چه آنها در قالب کتابهای دعای ایشان برجای مانده‌اند، به سبب آشنایی امامان پس از ایشان، تاثیر بسیاری بر دعاهای این امامان معصوم برجای گذاشته است، چنانکه در صحیفه سجادیه نیز امام سجاد (ع) به روشنی بدان اشاره داشته‌اند. در طول تاریخ اسلام در میان عامه مردم نیز طالبان بسیار داشته است و نه تنها متن آنها در معروف‌ترین کتب ادعیه آمده ، بلکه بسیاری از مضامین آن نیز کتب نثر و نظم فارسی در قالب دعا و مناجات نویسنده یا سراینده متن بارتاب یافته است.

«گزیده‌ای از نیایش های حضرت علی (ع)» که به تازگی به همت نشر علمی و فرهنگی به بازار آمده است، چنانکه از عنوان آن نیز برمی‌آید، کتابی است که گزیده ای از زیباترین و در عین حال تاثیر گذارترین دعاهای حضرت امیر (ع) در آن جمع شده است. ترجمه این نیایش ها از زبان عربی توسط کمال الدین غراب انجام شده است و دکتر محمود مهدوی دامغانی نیز کار گزینش و ویرایش این نیایش‌ها را برعهده داشته‌اند.

خوشبختانه نیایش‌ها به صورت دوزبانه در متن کتاب منتشر شده‌اند، بنابراین هم برای آنها که علاقمند هستند از برگردان فارسی نیایش‌ها استفاده کرده و به غور و تعمق در متن بپردازند کاربرد دارد و هم برای آن دسته از کسانی که طالب استفاده آن در قالب یک کتاب دعای متفاوت هستند و عادت دارند که ادعیه ها را حتما به زبان اصلی بخوانند، می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

نیایش های برگزیده شده در این کتاب، در هفتاد و دو بخش به مخاطبان ارائه شده است. همانگونه که گزینشگر در انتخاب تعداد بخشها عامدانه روی عددی معنا دار در تاریخ و فرهنگ اسلامی تاکید داشته، در انتخاب متن هر بخش نیز ملاحظاتی داشته از جمله تنوع مضامین دعاها و موارد کاربرد آنها، کوتاه و بلندی بخش‌ها نیز تابع آن متن گزیده شده است که یکپارچگی و معنای خود را حفظ کند. برای هر بخش متناسب با متن آن عنوانی انتخاب شده که بازتاب دهنده حال و هوای نیایش و کاربردی است که می تواند متناسب با موقعیت و احوال مخاطب کتاب داشته باشد: عاشقانه، در شمار بینوایان، در آزمون، افطار، سپاس بر روزی، رویارویی در کارزار، آزمون سخت، در آغاز ماه نو، پس از نماز، نیایش بامدادان، مناجات شعبانیه و... در پایان متن عربی هر بخش نیز پانوشتی به ذکر دقیق منبع استفاده شده اختصاص یافته و برای مخاطبانی که به هر دلیل مایل هستند به متن کامل دسترسی داشته باشند بسیار کارگشاست.

کتاب دو پیشگفتار کوتاه نیز دارد، که یکی توسط گزینشگر و ویرایش کننده متن نوشته شده و دیگری توسط مترجم کتاب؛ در این دو پیشگفتار که درمجموع مدخلی بسیار خوب برای ورود به کتاب هستند، هر یک از ایشان به فراخور زمینه کار خود، توضیحاتی بسیار سودمند درباره متن کتاب ارائه کرده‌اند. مخاطبان با خواندن پیشگفتارهای کتاب هم با معنا و مفهوم دعا و نیایش در فرهنگ و ادبیات اسلامی آشنایی مقدماتی پیدا می‌کنند و هم با کم  و کیف نیایش های علوی در زندگی و زمانه حضرت امیر (ع) و دیگر امامان معصوم، آشنایی موجز اما سودمندی می‌یابند.

در پایان باید گفت اهمیت نثر و زیبایی لحن در برگردان فارسی کتاب، چنان که شایسته بوده در این کتاب مورد توجه قرار گرفته است. ترجمه روان در عین زیبایی آهنگ کلام، از ویژگی های مهم  متن فارسی نیایش‌های گردآمده در این کتاب هستند  که به تاثیر گذاری بیشتر  مفاهیم و مضامین این نیایش ها انجامیده است.   

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۴۴۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد دانشگاه سمنان عضو هیات علمی نمونه کشوری شد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️در مراسمی که با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد از دکتر مجید قلهکی عضو هیات علمی دانشگاه سمنان نیز به عنوان عضو هیات علمی نمونه تجلیل شد.

دکتر قلهکی در حال حاضر استاد تمام و معاون برنامه‌ریزی و توسعه‌ی منابع اقتصادی دانشگاه سمنان بوده و زمینه‌های تحقیقاتی وی عبارتند از: سیستم دیوار برشی فولادی - سیستم مهاربند ستون فقراتی - سیستم قاب با ستون پیوند شده و تکنولوژی بتن‌های جدید است.
گفتنی است، دکتر مجید قلهکی مدرک کارشناسی خود را در رشته‌ی مهندسی عمران، از دانشگاه سمنان و مدارک کارشناسی‌ارشد و دکترای خود را در رشته‌ی مهندسی سازه از دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین‌طوسی اخذ نموده است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • شیخ صدوق، روایتگر صادق احادیث
  • پایگاه مسجد باید محور همه فعالیت‌ها قرار بگیرد
  • فال انبیا فردا شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • استاد دانشگاه سمنان عضو هیات علمی نمونه کشوری شد
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است
  • دشمنان در صدد نابودی مغزهای متفکر جهان اسلام هستند
  • دشمنان درصدد نابودی مغزهای متفکر جهان اسلام هستند
  • کتاب شعر «ناله‌های امپراطور» در بروجرد رونمایی شد
  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها